úterý 11. října 2016

Jak moc nás ovlivňuje knižní obálka?

Napadlo vás někdy proč jste si koupili zrovna tuhle knihu? Je vícero možností, které se nabízí. Možná vám byla někým doporučena, četli jste její recenzi, anotace mohla být více jak přitažlivá nebo žánr může být dobrým rádcem. Ale u většiny knih dělá nejvíc její obálka. 

Brouzdáte po knihkupectví, nevíte co si koupit. Zabrousíte do svého oblíbeného oddělení (ať jsou to detektivky, fantasy nebo humorná literatura) a upoutá vás jedna kniha. De facto vůbec netušíte, co od ní můžete čekat, ale prostě se vám líbí její vizuál. Znáte to?



Grafika, výběr barev, fotky nebo vhodný obrázek na obálce dělá opravdu hodně. Na druhou stranu ne vždy je to kvalitní počtení. Pojďme se podívat na pár příkladů.

Bereme-li v potaz ty zajímavé knihy, rozhodně mezi ně patří Sirotčinec slečny Peregrinové, jehož obálka je opravdu podivně zajímavá, vypadá děsivě a když nevíte o co jde, napadne vás, že to musí být nějaký horor, opak je však pravdou.  

Dále tu máme sérii pro dívky vyprávějící příhody Belly a jejího upířího přítele Edwarda. Netvrdím, že je to kdoví jak výborná a propracovaná četba, ale dokáže zaujmout hlavně náctileté dívky a jako vstupní knižní sérka to není zase tak špatný. Na hřbetě měla první vydání (nevím jak je to teď) část měsíce, takže když jste si koupili celou sérii složili jste si měsíc a zatmění slunce a krásně se vám toto panoráma vyjímalo na poličce. A když už máte jeden díl, musíte mít prostě zbytek.

A teď trošku z jiného soudku. Série Jima Butchera o chicagském čaroději Harrym Dresdenovi vsází na fantasy art, který se mi zdá opravdu cool, hlavně když je propracovaný. Ostatně, když já jsem bloudil po knihkupectví, tak při výběru zrovna této série jsem dal nejvíce na obálku a jsem za to rád, Harryho jsem si zkrátka zamiloval. Podobnou grafikou mě zaujaly Kroniky železného druida. 

Spousty knih si však čtenář všimne, až vyjde například film a propukne taková ta mánie, že zrovna tuhle knížku musím mít. Známé tváře na obálce, ale mnohdy k úspěchu, aby se z knihy stal bestseller, nestačí.

Knihy klasické literatury, jako jsou Bídníci od Victora Huga nebo Orwellovo 1984 líbivý vzhled nepotřebují. Koupíte si je prostě proto, že chcete a víte, že se jedná o kvalitní literaturu. Většinou tyto knihy naleznete buď pouze v jednobarevném provedení nebo s jednoduchým obrázkem.

Existují však i knihy, které sice mají poměrně zajímavou obálku, dokonce vás nalákají na fantastickou anotaci a on skutek utek. Jako příklad mohu uvést autorku Rob Thurman a její sérii Cal a Niko Leandrosovi, kdy jsem po přečtení asi 1/5 knihy V temnotě měl hrůzu v očích. Obálka fantasticky zpracovaná a splnila svůj účel, nalákala čtenáře, anotace obstojná, ale příběh o ničem. Samozřejmě záleží na preferencích, ale myslím, že zrovna tato kniha splňovala všechny mé předpoklady.

Jak to máte s knižníma obálkama vy? Jdete po obálce, a pak teprve po obsahu nebo si vybíráte knihu striktně podle anotace a recenzí? Jsou ještě nějaké druhy knižních obálek na které jsme zapomněl? Podělte se v komentářích a můžeme o tom podiskutovat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat