středa 8. února 2017

DAO, vyberete si snaží cestu nebo budete riskovat?

Pokoušíte rádi štěstěnu nebo raději jdete jistější cestou? V karetní hře pro 2 - 6  hráčů můžete vyzkoušet obě varianty. Během 15 minut si užijete kopec zábavy s hráči od 8 let. Vyplatí se riskovat nebo být opatrný?

Pohodové hry s japonskou nebo čínskou tématikou nebo naopak riskováním jsou u MINDOKu oblíbeným tématem. Příkladem může být Tokaido, taková zenová oddechovka, které se však přesouvá pod křídla Blackfireu. Co se týče risku a napětí, najdeme u MINDOKU námořní karetku Port Royal nebo nejnovější Karty Mrtvého Muže.     


Komponenty

DAO se nachází v malé krabičce, v níž najdete 60 karet roztříděných do kategorií představující 5 živlů orientální nauky. Patří mezi ně kov, oheň, země, dřevo a voda. Krom krátkých pravidel s názornými obrázky je výčet kompletní.

Jak se hraje

Karty se zamíchají a dobírací balíček se umístí doprostřed stolu. Tři horní karty se otočí a hra může začít. Ve svém tahu má hráč dvě možnosti, buď si vezme do sbírky kartu živlu nejblíže dobírací hromádky nebo do řady přidá další kartu. Poté co je karta umístěna zkontroluje se součet hodnot v řadě. Překročí-li karty součet 12 vezme si hráč všechny vyložené karty do sbírky.

Na konci hry se přičtou body pouze za karty jedné barvy. Za všechny ostatní živly se body odečítají.

Hodnocení

DAO patří do her určených zejména pro nehráče, jelikož má opravdu primitivní pravidla. Ve skupině lidí deskovými hrami nepolíbenými se jedná a velmi dobrou formu zábavy, během okamžiku vysvětlíte a ihned můžete začít hrát. Pro hráče se jedná o filler, který si užijí tak nebo tak, protože se rozhodně nejedná o hloupou karetku.


Jednoduchoučká pravidla neznamenají lehká rozhodnutí. Během hraní se nejednou zapotíte, jelikož DAO nabízí poměrně dost herních možností. Pokud se vám ležící živel vedle dobírací hromádky nehodí do krámu a součet karet v řadě je například 11, můžete se rozhodnout přidat kartu. Tím se ale vystavujete nebezpečí, že si vezmete všechny karty v řadě. Proto hra obsahuje zajímavý systém, u něhož máte naději, že tak nestane. Pokud například přidáte živel s hodnotou 1 nebo 0 tak jste za vodou, jestliže však vytáhnete hodnotu vyšší zachrání vás pouze to, že předchozí karta má stejné číslo. A to se vyplatí riskovat, nemyslíte?

Bez povšimnutí nemůže zůstat ani dynamicky se rozvíjející herní situace. V jedné chvíli může hráč sbírat například vodu, ale díky tomu, že se riskem nepodaří přidat do řady karet požadovanou hodnotu, získává jiné barvy ve vyšší hodnotě. Od tohoto okamžiku se může soustředit na jiný živel. 

Co mě na hře potěšilo je grafika, která dýchá pohodovou a uklidňující atmosférou. Když hrajete tak ani moc přemýšlet nemusíte, odpočnete si a příjemně si zahrajete. DAO můžete vytáhnout kdekoliv a všichni si ho rádi a s chutí zahrají. Velkou zásluhu na tom má i herní doba, která se pohybuje maximálně do čtvrt hodiny.


Karetní hra obsahuje i variantu pro dva hráče, která má menší obměnu, než hra s více hráči. Myslím si však, že DAO je vhodnější hrou pro aspoň 3 a více účastníků, jelikož je zábavnější a méně předvídatelná.

Hledáte-li karetku například na hory nebo dovolenou můžu DAO vřele doporučit. Tahle krabička se díky své velikosti vleze opravdu kamkoliv a ukrývá se v ní spousta zábavy. Krom toho je to patnáctiminutovka s jednoduchými pravidly až pro 6 lidí, takže se jedná o ideální karetní hru, v níž si užijete trošku toho riskování a čínské kultury.   

Za poskytnutí recenzní kopie děkujeme nakladatelství MINDOK, které můžete znát zejména díky hrám jako Carcassonne, Černé historky nebo řada logických her SMART GAMES.

Žádné komentáře:

Okomentovat