úterý 21. února 2017

Tim Weaver: Není cesty zpět

Po brilantním bestselleru Bez slitování se v českém překladu znovu objevuje soukromé očko David Raker. Další kniha z pera britského autora Tima Weavera nese název Není cesty zpět. Jde o v pořadí čtvrtou knihu ze série o Davidu Rakerovi, na kterou navazuje již zmíněné Bez slitování.

David Raker, bývalý novinář a již protřelý soukromý detektiv, se po těžkém případu snaží zotavit v klidnějším Devonu a opouští jak hektický Londýn, tak svoji přítelkyni Liz. Společnost mu dělá Colm Healy, bývalý policista Metropolitní policie s vlastní bolestivou minulostí, který se účastnil i posledního Rakerova případu. I on se snaží najít na anglickém venkově klid a oprostit se od minulosti. Když malý chlapec nalezne na nedaleké pláži kusy lidského těla, navštíví ho jeho dávná láska Emily Kaneová s obavami, že by se mohlo jednat o někoho z její rodiny. Před rokem totiž za záhadných okolností zmizela její sestra Carrie Lingová, s manželem Paulem a dvěma dcerami. Beze stopy, bez vysvětlení. Policie zmizení nedokázala přijít ani zdaleka na kloub. David Raker, i za pomoci Healyho, rozplétá jednotlivé nitky případu, aniž by tušil, do jakého nebezpečného světa vedou. Světa hazardu, drog a neomezené moci peněz. Co se stalo s rodinou Lingových? Dokáže detektiv vyřešit tajuplný případ bez ztráty na životě?


Kniha o necelých 400 stránkách je volným předchůdcem thrilleru Bez slitování, ale není ani prvním dílem celé série o Davidu Rakerovi. Příběh vám ale bude i bez přečtení předchozích románu dávat smysl. Stejně dokonale naváže na děj pro ty, kteří měli štěstí a již předchozí díly v originále četli.
Příběh vidíme očima několika lidí, méně či více důležitých pro rozuzlení zápletky. Umožňuje to čtenáři lépe chápat detektiva, vedlejší (přesto důležité) postavy, i jeho protivníka a celkově tyto pasáže osvěžují knihu. Hlavní postava – David Raker, je rozený sympaťák. I když mu spoustu věcí budete vyčítat, stejně mu nikdy neupřete pořádnou dávku pochopení a soucitu.

Tim Weaver má svůj osobitý styl psaní. Jsou kapitoly, ve kterých se zdlouhavě vrtá, čtou se složitěji a jsou kapitoly, ve kterých cítíte akci a napětí a to správné vzrušení z dobrého thrilleru. Nicméně, co se celkového dojmu z knihy týče, není si na co stěžovat. Autor dobře ví, o čem píše.

Neubráním se srovnání s Weaverovým románem Bez slitování. Co se zápletky týče, dají se obě knihy považovat za vyrovnané, i když bych nepatrné (osobní) plus přičetla spíše Bez slitování. Zápletka je neotřelá, promyšlená, jen těžce předvídatelná a přesto vám na konci knihy přijde geniálně jednoduchá. Z mého osobního pohledu i přesto musím připustit, že Bez slitování mě dojalo víc.

Celkově Není cesty zpět hodnotím 7/10 bodů. Je to promyšlený thriller, který rozhodně stojí za přečtení. Každého thrillerového nadšence zahřeje u srdce.

Celkové hodnocení: 7/10

Originální název: Never Coming Back
Rok vydání: 2016 (originál 2013)
ISBN: 978-80-88096-47-4
Počet stran: 400
Nakladatelství: Mystery Press

Tim Weaver je bývalý britský novinář a redaktor, samozřejmě také autor série thrillerů o soukromém vyšetřovateli Davidu Rakerovi, které ho proslavily po celém světě. Současný autor byl nominován v rámci ocenění National Book Awards a jeho romány nejednou obsadily nejedno první místo v žebříčcích prodeje. 

Poděkování patří nakladatelství Mystery Press za překlad skvělého románu a zaslání jedné kopie do naší redakce.

Žádné komentáře:

Okomentovat