neděle 11. června 2017

AUDIOKNIHA: Patrick Ness - Volání netvora

K napsání názoru na audioknihu Volání netvora jsem si musel nechat čas na utřídění myšlenek. Jedná se totiž o příběh, který citlivou formou zpracovává ožehavé téma, a mě osobně velmi silně zasáhl. Jak se podařila audio verze z produkce nakladatelství OneHotBook? O tom už na následujících řádcích.

Autor knižní předlohy Patrick Ness převzal nápad zesnulé spisovatelky Siobhan Dowd, která prohrála svůj boj se zákeřnou nemocí - rakovinou. Na základě jejího námětu vystavěl vlastní děj, v němž ohleduplnou formou tuhle problematiku řeší. Tento příběh, který má ve své papírové podobě něco málo přes 200 stran, je i pro dospělého čtenáře/posluchače poutavý, zajímavý a současně srozumitelný pro teenagery, kterým je primárně určen.

I když kniha již vyšla roce 2011, jeho zvuková podoba vznikla až v roce 2017. Velkou zásluhu na tom měl boom kolem filmu, který dorazil do tuzemských kin v březnu tohoto roku. Rozhodně se na audioknižním trhu nejedná o krok vedle. Příběh se zvukovou verzí dostal jiný rozměr a posunuje ho na další úroveň.  

(Audio)kniha vypráví o třináctiletém Conorovi O'Malleym, který se musí poprat s nelehkými životními situacemi. Kromě problémů ve škole se chlapec musí umět sžít s neoblíbenou babičkou a vyrovnat se se skutečností, že jeho biologický otec žije se svojí novou rodinou, za velkou louží, v Americe. Největší starost mu však dělá nemocná maminka. Jedné noci se u oken jeho ložnice objeví netvor, který výměnou za to, že mu řekne tři příběhy, chce od Conora slyšet příběh čtvrtý....


Audioknihu namluvil Jan Vondráček, kterého jsem poprvé slyšel v Marťanovi (recenze), tam ho zastínil jeho vynikající kolega Jan Zadražil. Tohoto herce můžete znát zejména jako dabéra. Mezi postavy, jimž propůjčil svůj hlas, patří například hlavní hrdina seriálu Mentalista, Patrick Jane. Televizní diváci si ho mohli všimnout ve filmech Lidice, Příběh Kmotra nebo Vraždy v kruhu. Na poli audioknih není žádným nováčkem, interpretoval například detektivky Jefferyho Deavera nebo propůjčil svůj hlas "hře" v thrilleru Game.

Přednes pana Vondráčka se perfektně hodí k ladění děje. Příběh má pochmurnou až surovou atmosféru a interpret svým temně zbarveným hlasem tuto náladu umocňuje. Přechody mezi jednotlivými postavami jsou v jeho podání opravdu dokonalé, obzvlášť tehdy, když se na scéně objevuje netvor, působí pasáže vskutku hororově.

Dějově audio svižně odsýpá. Od začátku je nastoleno svižné tempo, které je přerušováno možná až příliš dlouhými pauzami mezi jednotlivými kapitolami. Zvukový podkres umocňuje atmosféru, z nichž má posluchač pocit bezmoci a frustrace. Tahle forma dává poslouchajícímu možnost dotknout se pocitů Conora a příběh prožívat společně s ním.    


Volání netvora nemá nikterak složitou zápletku, ba naopak. Ostatně audioverze má něco kolem 4 hodin, což opravdu není mnoho. I když jde o přednes pouze z nahrávky, tak jsem nečekal, že vyzní tak emotivně. Asi od posledních tří čtvrtin příběhu tušíte jeho závěr, ale do té doby ve vás doutná jiskřička naděje, že všechno dobře dopadne. Když si to teď srovnávám v hlavně, vlastně dopadlo.

(Audio)kniha patří k těm typům příběhů, u nichž si uvědomíte, že skutečný život není procházka růžovým sadem, ale zažijete i pár nehezkých situací. S každým problémem je třeba se popasovat, přijmout realitu jaká je a nenechat se tím pohltit. Právě toto je stěžejní problém hlavního hrdiny.
 
Volání netvora je možné si stáhnout nebo obdržet na 1 CD, kdy má jeho obálka stejnou podobu jako filmová předloha. Zvuková nahrávka má proto vysokou šanci se dostat do rukou většímu okruhu posluchačů. Ale musím uznat, že ilustrace Jima Kaye mají dle mého názoru o něco větší hloubku, a obálce by slušely mnohem víc. A však nejsme o ně ochuzeni, obrázky tohoto umělce naleznete v bookletu i na jeho zadní straně.

Co na závěr? Jan Vondráček pod vedením OneHotBook nenamluvil pouze nějaký příběh, ale vložil do něj kus sebe, což je při poslechu citelné. Už jen proto se vyplatí sáhnout po audioknize. Potřebujete další důvod? Audioverze má úžasnou atmosféru dolaďovanou skvělým soundtrackem a pokud se necháte unášet příběhem i nějaká ta slza ukápne.    

Celkové hodnocení 10/10

Originální název: A Monster Calls
Kategorie: Literatura pro mládež, Fantasy
Interpret: Jan Vondráček
Délka: 4 hodiny 12 minut
Vydavatelství: OneHotBook

Patrick Ness je americko-britský spisovatel a novinář. Celosvětově se proslavil sci-fi sérií Chaos. Píše zejména příběhy určené pro náctileté, ale kvalitu jeho děl ocení i dospělý čtenář.

Za poskytnutí audioknihy vřele děkujeme nakladatelství OneHotBook.


Žádné komentáře:

Okomentovat