středa 28. června 2017

Juraj Červenák: Bivoj

Tradiční podání Starých pověstí českých od Aloise Jiráska zná každý z nás. Ostatně se jedná o povinnou četbu, na kterou jsme narazili ve školních lavicích. Myslíte si, že znáte příběh o Krokových dcerách? A co třeba pověst o Bivoji a kanci? Či o tom jak se setkala Libuše s Přemyslem? Stalo se to skutečně tak jak nám Jirásek předkládá?

Tyhle myšlenky se vám budou honit hlavou při čtení této téměř 700 stránkové bichle. Slovenský nekorunovaný král historické fantasy a detektivek Juraj Červenák si vzal na paškál příběhy, které popisují významné události české (slovenské) historie. V souborném vydání původně dvoudílné série Bivoj nás autor zavede do světa divoženek, mocných čarodějů a slovanských a avarských božstev.

Příběh má poměrně členitý děj. Kmen Čechů je napaden a téměř rozprášen proradnými Zličany, kterým velí avarský míšenec uctívající krvelačného boha Simurga. Krokovy dcery se však tak snadno nevzdávají a s pomocí slovanských božstev se staví nepřátelům na odpor. Jejich úkol však není jednoduchý. Čechy je nutné opět sjednotit a najít ze zdánlivě beznadějné situace východisko.


Od první kapitoly sledujeme počínání Bivoje, jeho první zkušenosti se zlovolnými silami, usednutí na knížecí stolec i setkání s Kazi. Nedá se říct, že by se jednalo o hlavní postavu, jak se totiž příběh rozjíždí, dostávají obdobný prostor i další aktéři. Samozřejmě nesmí chybět Krokovy dcery, každá z nich je obdařena magickou mocí založenou na jiné bohyni. Dojde také i na ostatní známá jména jako je třeba Vlasta, Ctirad nebo Šárka, ale v jiné souvislosti, než je známe z pověstí.

Spisovatel se opírá o mýtické postavy české historie, které zasadil do historických reálií. Láska k historii je z knihy patrná a tento přístup dodává příběhu na autentičnosti. Opět budu vychvalovat autorův nápad využití slovanské mytologie, který je dle mého stále neotřelý a originální. Schválně, v kolika knihách narazíte na příběh se slovanskými bohy v hlavní roli?  

Román zachovává dělení na původní knihy. Každá část je zakončena obdobím, ve kterém byla napsána. Čtenář tím dostává představu, jak dlouho celý proces trval. Bivoj je uveden povídkou Vládce stříbrného šípu, která poprvé vyšla ve sbírce povídek Kámen a krev v roce 2010. Jedná se o povedený úvod, který čtenáře navnadí a současně seznámí s Bivojem. Běsobijce, část první, má dle mého názoru pomalejší rozjezd. Průběh děje se mi zdál hodně popisný, až když se vyskytla akce, získal příběh šťávu. Co se týče Válečníka, tak toho jsem hltal od první stránky. Druhá část dostala ten správný drive, na který jsem u Červenáka zvyklý. Taky se zde objevovalo více kouzel a krveprolití, než v části první.

Nové vydání Bivoje je oproti jeho předchůdcům ve vázané vazbě se záložkou, což je vítaná změna. Grafiky si opět vyhrál Michal Ivan, který ilustroval i předchozí romány. Na přebalu najedeme hlavu kance na tmavém pozadí, nepřijdeme však o obrázky z původních obálek, jelikož ty doprovází jednotlivé části.


Nemůžu román srovnávat s původními knihami, v době kdy vycházely, bych autora plnohodnotně nedocenil. Musím však podotknout, že se Červenákův styl od vydání prvních knih s Bivojem výrazně pohnul. Ať už se jedná o komparaci s posledním románem o Roganovi - Přízraky na Děvíně (recenze) nebo detektivní série o kapitánu Steinovi a notáři Barbaričovi. Bivoj sice prošel menšími úpravami, ale stále je v knize patrná autorova tehdejší nevypsanost.

Co musím vyzdvihnout je Červenákův surový přístup, který se nebere servítky. Trochu toho sexu a vyvrhlých střev si užijeme do sytosti, stejně tak pořádně krvavých bitev. Bivoj, podobně jako další autorovy knihy, není žádnou pohádkou, jedná se o plnokrevnou četbu pro dospělé. 

Alois Jirásek nám shrnul Staré pověsti české, ale nebylo by na škodu si znalosti doplnit Červenákovým Bivojem. Po příběhové stránce román nezklamal a servíruje čtenáři osvědčený koktejl, který ho bude bavit. Pomalejší tempo první části plně vynahrazuje strhující část druhá, v niž se to  hemží kouzly a epickými bitvami. Souborné vydání Bivoje s povídkou a knihami do jedné, románu jen prospělo. 

Originální název: Bivoj
Rok vydání: 2016
ISBN: 978-80-7456-324-9
Počet stran: 699
Nakladatelství: Brokilon

Juraj Červenák je slovenským autorem fantasy románů a historických detektivek. Z jeho spisovatelského portfólia můžete znát například příběhy o černokněžníkovi Roganovi (Vládce vlků, Radhostův meč a Krvavý oheň) nebo jeho novější počin, detektivní příběhy z období války s turkem Kapitán Stein a notář Barbarič.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkujeme nakladatelství Brokilon,

Žádné komentáře:

Okomentovat