pátek 18. srpna 2017

Kendra Elliot: Pohřbení

Pod tíhou všech možných i nemožných úkolů jsem si nechala thriller Pohřbení od americké spisovatelky Kendry Elliot na poklidné a horké letní dny.  

Příběh začíná před 20 lety, kdy zmizel školní autobus prominentní soukromé školy. Nezbyla po něm ani stopa. Zoufalí rodiče už nikdy nedoufali v návrat svých potomků. O dva roky později se z lesa vynoří Chris Jacobs – jeden z pohřešovaných dětí a znovu rozdmýchává naději. Marně. Jediný přeživší si nic nepamatuje a bylo na něm znát kruté zacházení, mučení a na nešťastný případ se pomalu a jistě zapomnělo.

Současnost. Shodou okolností je nalezen masový hrob dětí a nález přesně odpovídá starému případu zmizelých. Ale ještě jedna oběť kromě přeživšího chybí – Daniel Brody, bratr reportéra Michaela Brodyho, syn senátora a úspěšné lékařky. Michael nemůže nechat nově objevené stopy vychladnout a vydává se na vlastní pěst pátrat, potom co se stalo s jeho bratrem i ostatními dětmi. 

Po Chrisovi se ovšem slehla zem. Jediný jeho příbuzný je jeho sestra Jamie Jacobsová, pohledná ředitelka základní školy. Ani ona nemá o bratrovi žádné informace. Společně se vydávají po stopách jejího sourozence a nemůžou se ubránit vzájemné přitažlivosti. Zdá se, že stíny minulosti zasahují i do Chrisovi přítomnosti a nové důkazy přinášejí nové problémy. Vraha nenechají nově nalezené důkazy a znovu otevřený případ chladným. Dokáže dvojice najít Chrise dřív než jeho nejhorší noční můra? 


Pohřbení je spíše romantické čtivo, ač o tom název knihy nevypovídá. Říká se, že v jednoduchosti je krása, toho se očividně držela i autorka Kendra Elliot. Příběh je prostý, dialogy jsou jednoduché, postavy nejsou komplikované – jednoduchost čpí z každého řádku knihy. Netvrdím, že je to úplně špatně. Autorčina přímočarost má určité kouzlo. Sází na zaručené thrillerové rysy, z nichž se dnes už jistě stávají klišé – zvídavý novinář rozčilující policisty, politická aféra, ospalé americké městečko či kráska v nesnázích. 

Zápletka je sice zajímavá, ale lehce předvídatelná a kniha je vhodná pro thrillerového začátečníka. Z takového tématu jako je únos autobusu plného dětí by se jistě dalo „vytřískat“ mnohem víc.

Výstižné, přesto strohé popisy postav. Krátké kapitoly. Svižnost děje. Příběh se více točí kolem romantického vztahu Michaela a Jamie, než-li dramatického příběhu vraždy dětí. Občas jsem se zadrhla nad nelogičností děje, proto oceňuji pohled z několika stran, ať už se jednalo o policisty a jejich pátrání nebo o násilníkovy myšlenky.

Jak by řekl klasik „nic nového pod sluncem“. Přesto jsem z knihy měla dobrý pocit a těšila jsem se na rozuzlení, i když mě vůbec nepřekvapilo. Romantika z knihy sálá na míle daleko, takže pokud očekáváte mrazivý thriller? Ruce pryč. 

Celkové hodnocení: 5/10

Originální název: Buried
Rok vydání: 2017 (originál 2013)
ISBN: 978-80-88096-51-1
Počet stran: 304
Nakladatelství: Mystery Press

Kendra Elliot se proslavila svojí prvotinou Hidden (2012), která se stala nejstahovanější e-knihou roku. Rodilá Američanka je od malička vášnivá čtenářka dnes již klasických detektivních a thrillerových románů Stephena Kinga nebo Nory Roberts. Za román Burried (2013) si vysloužila ocenění od magazínu Romantic Times.

Za poskytnutí recenzní kopie děkujeme nakladatelství Mystery Press.

Žádné komentáře:

Okomentovat