úterý 21. listopadu 2017

Costa Rica: Výlet do tropického ráje

Albi přináší na naše stoly deskové hry zaměřené zejména na rodiny s dětmi. V jedné takové se můžete připojit k expedici do deštného pralesa. Jako člen dobrodružné výpravy se vydáte do Střední Ameriky a vaším cílem nebude nic jiného, než se pokusit získat unikátní fotky zvířecích druhů žijících v Kostarice.

Tato desková hra je určena pro 2 až 5 dobrodruhů. Vydat se na výpravu mohou jak dospělí, tak i děti od 8 let věku. Jedna herní seance se pohybuje kolem půl hodiny, v závislosti na počtů hráčů.

Komponenty

Malá čtvercová krabice obsahuje 72 hexových dílků, na jejichž rubu se nachází různé typy krajin, a na líci vždy 1 či 2 zvířata. Dále je součástí 30 dřevěných figurek cestovatelů v 6 barvách a 1 obří figura vedoucího expedice. Výčet komponentů uzavírá přehledová karta pro každého hráče.


Jak se hraje

Nejprve je nutné z dílků krajiny vytvořit herní plán ve tvaru šestiúhelníku, zbylé typy krajiny se odloží, a v této hře se nepoužijí. Následně se do každého z šesti rohů postaví expedice složená z jedné figurky každého hráče a výprava může začít.

Začínající hráč, tedy vedoucí expedice, si vybere jaká skupina dobrodruhů bude vyslána do útrob Kostariky. Ve svém tahu odhalí dílek a rozhodne se jestli si ho vezme. Pokud ho nechce, nabídne ho hráčům po směru hodinových ručiček, a jeden z nich si ho buď přidá do sbírky nebo bude pasovat. Pokud všichni pasují, odhaluje aktivní hráč další dílek a takhle jeho tah pokračuje do té doby, než se někdo rozhodne dílky si vzít, nebo kvůli žetonům s hrozbou expedice skončí. V případě, že si hráč terén bere, umístí si ho před sebe a z výpravy odstraní svého cestovatele. Dobrodruh, jenž byl na řadě, předá figurku vedoucího expedice hráči po levici.

Hra končí ve chvíli pokud se expedice nemají kam pohnout, či jsou vybrány všechny dílky krajiny. Vítězí hráč, kterému se během výpravy podaří vyfotografovat nejhodnotnější kolekci zvířat.

Hodnocení

Pravidlově je Costa Rica velmi přístupná a jednoduchá. Není tu téměř co vysvětlovat, vše je znázorněno graficky na příkladech a v pravidlech se dovysvětlují situace, které mohou nastat. Kromě toho hra nabízí další varianty hraní. K dispozici je verze pro dva hráče anebo napínavější varianta, která zpřísňuje pravidlo braní si dílků v případě hrozby. Perfektním doplněním pravidel jsou popisy o Kostarice a zvířatech vyskytujících se ve hře. 

Herní mechanika odhalování a braní dílků není žádným převratným mechanismem. Avšak při otáčení krajiny hraje velkou roli štěstí. Některé žetony (obzvlášť ty se vzácnými druhy) obsahují ikonu moskyta, která indikuje nebezpečí. Pokud se vám podaří otočit takto označený dílek poprvé, nic se neděje, jestliže by se otočil druhý, hráč na tahu si bere všechna odhalená zvířata vyjma dílků s moskytem.


Při hraní je citelné i nějaké to napětí. Pokud se rozhodne hráč nevzít si aktuálně otočený dílek, dává šanci rozšířit sbírku svým protihráčům a vystavuje se nebezpečí, že skončí jeho tah a nic nezíská. Hráči by postupně měli po směru hodinových ručiček oznámit, zda o dílek/dílky stojí. Tohle pravidlo se velmi obtížně hlídá, obzvlášť když hrají děti, jelikož nechtěným vykřiknutím, že žeton chtějí nebo nechtějí, mohou svým spoluhráčům prozradit svůj záměr.

Pěkné strategické možnosti Costa Rica nabízí při výběru cesty expedice. Důvtipným otáčením dílků se hráči může podařit odříznout jinou expedici. Tohle se může hodit například v případě, že aktivní dobrodruh nemá svoji figurku ve výpravě, které znemožnil další postup. Pokud se expedice nemůže pohnout na vedlejší dílek, je vyřazena ze hry.

Costa Rica je pokaždé jiná zásluhou úvodního rozestavení, které je náhodné. Navíc se některé dílky nepoužijí, takže hra dosahuje poměrně vysoké míry variability. Každý druh krajiny má pevně určenou faunu, která v ní žije. Nejvíce zvířat a současně největší riziko hrozeb obsahuje vrchovina, naopak nejnižší výskyt nebezpečí a zvířeny nalezneme v pralese. Pro grafické stránce hra působí příjemně. Rozložená "mapa" v pastelových barvách vypadá na stole s různými typy krajiny pěkně a další ilustrace (víko krabice a zvířata) celkový dojem umocňují. 

Co musím vyzdvihnout jsou dřevěné figurky cestovatelů a pouze 1 plastová komponenta (kromě pytlíků na uchování) je obří figura. Tuhle černou figurku můžete nebo nemusíte využívat, ale pro "delší" výpravy do nitra Kostariky je výborným pomocníkem. Neztratíte totiž přehled o tom, kde jste skončili, a kudy můžete pokračovat ve hře.


Body získáváte za množství vyfocených zvířat, ale taky na příklad za celé kolekce všech dostupných druhů. Podobný princip (stejně jak s exotickými zvířaty a bodováním) využívá karetní Colloreto - Amazonas. Za kompletní sbírku 6 zvířat dostane každý hráč 20 bodů. V tomto případě by stálo za zvážení, zda body nepřiřadit pouze jednomu hráči, který tuto sadu získá jako první, což by přineslo více soutěživosti. K počítání bodů mnohdy budete potřebovat kalkulačku, jelikož maximální počet, který mohou hráči za ideálních podmínek získat (nasbírání od každého druhu 7 fotografií) je 188.  

Herní doba na krabici je něco kolem 30 minut. Samozřejmě záleží na více faktorech. Pochytíte-li základní pravidla a jednotlivý hráči příliš dlouho nepřemýšlí, je možné hru dohrát bez problémů do 15 minut ve třech hráčích. Při vyšším počtu účastníků roste herní doba přímou úměrou. 

Costa Rica od Albi může být pro zkušené hráče příjemným fillerem mezi většími hrami, ale stejně tak dobře poslouží jako oddechovka na nedělní odpoledne. I když jsou v pravidlech úpravy pro dva hráče, lépe se hraje ve více lidech. Díky jednoduchosti pravidel, délce herní doby a téměř žádnému nároku na místo je Costa Rica přímo ideální volbou pro rodiny s dětmi a zpříjemní nejedno odpoledne. 

Za poskytnutí recenzní kopie děkujeme společnosti Albi, kterou se zaměřuje zejména na rodinné hry. Z portfólia této společnosti můžete znát například Osadníky z Katanu, vědomostní hry jako je Česko nebo náročnější ekonomickou deskovku Scythe a spoustu dalších.


Žádné komentáře:

Okomentovat