neděle 3. prosince 2017

AUDIOKNIHA: Roger Zelazny - Devět princů Amberu

Devět princů Amberu je prvním dílem cyklu Amber, jehož knižní podoba vyšla téměř před 50 lety. Díky nakladatelství Walker & Volf si úvodní příběh Rogera Zelaznyho můžeme pustit do uší v podání Luboše Ondráčka.

Tato sága měla k českým fanouškům žánru fantasy cestu trnitou. Počátkem 90. let se první vydání pod názvem Vládci stínů bohužel překladatelsky nevydařilo a na delší dobu byl Amber zapomenut. Na štěstí se v roce 2006 nové verze chopil Jan Kantůrek (Zeměplocha) a pod taktovkou vydavatelství Straky na Vrbě tento příběh obdržel důstojnou podobu. V nedávné době začal tento cyklus vycházet znovu s renomovaným grafickým přebalem.

Zelaznyho román začíná probuzením černovlasého muže v nemocnici. Neví kým je a jak se tam dostal. Po opuštění zdravotnického zařízení se vydává za jedinou osobou, která by mohla něco vědět, k jeho sestře. Tam zjišťuje, že je někým důležitým, jedním z dědiců Amberského trůnu, princ Corwin. V průběhu svého putování zjišťuje, že se do nemocnice nedostal náhodou, a setkává se dalšími sourozenci. Někteří z nich se mu snaží pomoci, naopak před jinými by se měl mít na pozoru. Tím začíná výprava za získáním ztracené paměti, ale také boj o nadvládu nad Amberem.


Příběh je vyprávěn z pohledu první osoby, což posluchači umožňuje jednodušeji se ztotožnit s hlavním hrdinou. Děj odsýpá svižně a drží si své tempo. Jedinou vadou na kráse pro mě bylo nezvyklé skákání v čase. V první polovině románu plyne čas "normálně", ale v druhé části jsou mezi dějem poměrně velké skoky (pár měsíců nebo dokonce let). Sice se toho během tohoto období nic zásadního nestane, ale měl jsem pocit jako by autor něco vynechal.

Svět Amberu je postaven důmyslně, dle autora se jedná o jediný a pravý svět, ostatní světy jimiž hrdina putuje, včetně naší Země, jsou jen jeho stíny. V příběhu mě nadchla myšlenka využívání karet, které každý z dědiců Amberu vlastní, díky nimž může komunikovat se svými sourozenci a používat skrz ně magii.

Devět princů Amberu není tak monstrózní jako populární Hra o trůny nebo Jordanovo Kolo času. Zelaznyho román však nabídne surovou fantasy, v níž si užijeme intriky a pletichy mezi následníky trůnu a seznámíme se s různými tvory z jiných světů. Války mezi jednotlivými bratry jsou popsány povrchně a autor se nedostává do hloubky, ale to mi vůbec nevadilo. I když od vydání knihy uplynula nějaká doba, je vyprávěný příběh poměrně aktuální i v dnešní době. Nemusel by se za něj stydět žádný současný spisovatel.

Od postřehů z papírové verze se pomalu, ale jistě přesunu k audio podobě. Narátorem je Luboš Ondráček, který patří mezi ostřílené herce a aktuálně je na "volné noze". Kromě hraní se věnuje dabingu. Propůjčil hlas mnoha postavám, mezi ty nejznámější patří Alexander Brandtner z německého krimi seriálu Komisař Rex. Fanoušci Star Treku: Vesmírná loď Voyager jistě poznají, že herec daboval postavu Chakotaye.


Hlasově se rétor projevuje jistě a ústřední postavě Corwina vdechl až neuvěřitelně autentické charisma. Temně zbarvený hlas ústřednímu hrdinovi perfektně sedí a dodává mu osobnost. Když mluví jiná z postav, snaží se pan Ondráček pojmout každou z nich odlišně, ať už hlasovým projevem nebo intonačně. Při poslechu si narátor udrží vaši plnou pozornost, což je hlavní premisou každé audioknihy.

Velkým překvapení pro mě byly zvukové předěly objevující se před každou kapitolou a v závěru audia. Hudební aranžmá vyznívá epicky a perfektně podporuje Amberskou atmosféru a s příběhem se výborně doplňuje. Vydavatel si vyhrál i s komunikací postav přes trumfy, kdy je mluva "z opačné strany" zkreslena. Ze zvukové zpracování jako celku jsem prostě nadšen.

Devět princů Amberu má délku něco kolem sedmi a půl hodin a jedná se o nezkrácenou verzi. Jelikož se v příběhu pořád něco děje, plyne děj při poslechu velmi rychle. Posluchač se ani nenaděje a už se blíží konec. Audiokniha je k  dispozici pouze ve stažitelném mp3 formátu.

Ke zvukové podobě jako celku od vydavatelství Walker & Volf není snad co vytknout. Příběh se příjemně poslouchá a jsem rád, že se nezapomíná na starší tvůrce fantasy. Výkon Luboše Ondráčka je více než uspokojující a pokud hledáte čistokrevnou fantasy Devět princů Amberu je správnou volbou. Nezbývá nic jiného než si počkat na druhý díl s názvem Pušky Avalonu. Snad brzy přijde!

Celkové hodnocení 9/10

Originální název: Nine Princes in Amber
Kategorie: Fantasy
Interpret: Luboš Ondráček
Délka: 7 hodin 27 minut
Vydavatelství: Walker & Volf


Roger Zelazny byl americký spisovatel s předky v Polsku, který psal zejména fantasy literaturu. Jeho celoživotním dílem je série Amber, která čítá 10 svazků. Z jeho pera u nás vyšlo například Jack, pán stínů, Alej prokletí či Divomág.

Za poskytnutí recenzní audioknihy děkujeme Audiotéce.

1 komentář:

  1. Tahle kniha by mě asi moc nezaujala. Celkově audioknihy moc nemusím. To ovšem nemění nic na kvalitě recenze. Perfektní a propracovaná. :-)

    OdpovědětVymazat