středa 20. prosince 2017

Play! Staň se hvězdou internetu


Uvažovali jste někdy o tom stát se youtuberem? Dokážete si představit co všechno tato činnost obnáší? Pravidelně natáčíte videa a necháváte fanoušky nahlédnout do svého života. Abyste byli ještě sledovanější plníte různé Challenge, někdy se to však nepovede, následuje sešup v počtu fanoušků, nebo naopak nějaký trapas může nové followery přilákat. Máte na to stát se nejpopulárnějším youtuberem?

Tahle šílená párty hra od MINDOKu je určena pro 2 - 6 odvážných hráčů. Je doporučena od 8 let věku, ale spíše cílí na adolescenty. Herní doba se pohybuje kolem 45 minut a účelem hry je dosáhnout jako první 1 000 000 odběratelů


Komponenty

Uvnitř čtvercové krabice najdeme herní plán, po němž hráči putují, a počítadlo odběratelů. Dále jsou obsahem 2 figurky pro každého hráče, hrací kostka a karty setříděné do 4 okruhů. 

Jak se hraje

Obě hrací desky se umístí doprostřed stolu. Velkou figurku každý z hráčů položí na políčko START na hracím plánu a malou figurku na hodnotu 0 na počítadle odběratelů. Karty se rozdělí do tří okruhů na políčka vyznačená na hrací desce. Poté se zamíchají karty PROFIL a všichni hráči po směru hodinových ručiček si jednu vylosuji.

Hráč na tahu hodí kostkou a posune po hracím plánu figurku své barvy o počet, který na ní padl. Poté postupuje podle pokynů políčka na němž ukončil svůj pohyb.


Může si táhnout Challenge, kterou musí splnit veřejně nebo dostane tajný úkol. Také může obdržet kartu My Life, díky níž dostane výhodu nebo kvůli náhodě se mu něco přihodí. Poslední možnou volbou je políčko Stories. Tuhle kartu lízne spoluhráč a přečte ji. Na kartě je uveden výrok z oblasti internetu nebo techniky. Po úspěšném splnění jednoho z výše zmíněných úkolů hráč obdrží 50 000 odběratelů. Naopak díky některým kartám může odběratele ztratit.  

Hodnocení

Play! Staň se hvězdou internetu je čistokrevnou párty hrou. Tomu jsou uzpůsobena i pravidla, která nejsou nikterak složitá. Samotný manuál přehledně a jednoduše popisuje průběh hry, a proto můžete téměř okamžitě začít hrát. 

Herní mechaniky nejsou žádnou novinkou, jelikož je tato deskovka slepencem osvědčených a známých principů. Herní plocha je sestavena podobně jako Monopoly ( či v našem prostředí známější Dostihy a sázky) a obsahuje políčko START, BAN (distanc na 1 kolo) nebo REPEAT (házet znovu). Políčka, na nichž taháte karty, fungují podobně jako ve hře Activity.   

Pro grafické stránce hra harmonizuje s celkovým konceptem. Play! Staň se hvězdou internetu má jednoduché vizuální zpracování a herní deska s počítadlem odběratelů kontrastují v zelené, žluté a červené barvě s bílým pokladem.


Úkoly na kartách nejsou primitivní. Karty typu Challenge mohou být buď veřejné nebo tajné. U veřejných challenge je nutné úkol splnit okamžitě. Většinou se jedná o zadání typu: zazpívej část své oblíbené písničky nebo se jazykem dotkni špičky nosu. Tajné Challenge přidávají do hry špetku nejistoty, jelikož hráč, který ji obdržel musí většinou donutit některého z protihráčů k zadanému úkolu - například, aby mu donesl pití. Proto se musí mít ostatní na pozoru, aby nepřihráli odběratele soupeři.

Karty My life  jsou taktéž dvojího druhu. Jednak může hráč obdržet výhodu, kterou během hry uplatní a při splnění podmínek dostane více odběratelů. Také může jít o karty náhod, s pomocí kterých se odběratelé hráči přidají nebo naopak odeberou.

Třetí hromádku tvoří Stories, obsahující tvrzení ze světa youtube, internetu, techniky a sociálních sítí. Otázky opět nejsou nesmyslné a mají něco do sebe. Hráči se při hře dozvědí spoustu zajímavých věcí, u některých z nich je QR kód s odkazem na stránku, kde je možné se dočíst více informací.


Každý hráč na začátku hry obdrží kartu PROFIL, která mu umožňuje využívat, jednou než jeho figurka projde přes políčko START, speciální schopnost své postavy. Jelikož je k dispozici 10 různých karet každá hra může být trošku jiná a něčím zvláštní.

Co se týče znovuhratelnosti, tak ta je poměrně vysoká. Než otočíte každý paklík karet bude to chvíli trvat, proto můžete hrát stále dokola poměrně dlouho. Při každé hře objevíte nové bláznivé challenge, úsměvné náhody a nové informace. 

Play! Staň se hvězdou internetu je odlehčenou party hrou. Užijí si ji zejména dospívající, pro které je zamýšlena. Dospělé publikum nenatáhne tématem, ale spíše svoji jednoduchostí a nenáročnou zábavou. I když jsem byl upozorňován, že se jedná o velmi jednoduchou deskovku, byl jsem mile překvapen a hraní jsem si užil. Pokud se vám zajedli Activity nebo toužíte vyzkoušet na svém večírku něco nového, tak Play! Staň se hvězdou internetu z portfólia Mindoku přinese žádané oživení.

Za poskytnutí recenzní kopie děkujeme nakladatelství MINDOK, které můžete znát zejména díky hrám jako je Carcassonne, Černé historky či řada logických her SMART GAMES.

Žádné komentáře:

Okomentovat