úterý 13. prosince 2016

D. M. Pulley: Mrtvý klíč

Nedávno se mi do ruky dostal mezinárodně oceňovaný thriller Mrtvý klíč od americké spisovatelky skryté pod pseudonymem D.M. Pulley.

Píše se rok 1978. Nezletilá Beatrice opustila svoji matku a otčíma. Přestěhovala se ke svojí tetě Doris, s jejíž pomocí zfalšuje své údaje a uchází se o práci v První clevelandské bance. Úspěšně. Zakřiknutá Beatrice se seznamuje s Max a dostává se pod její ochranná křídla. Max pomáhá Beatrice vybudovat si v práci zázemí a brzy se z nich stanou dobré kamarádky.  Když už si Beatrice myslí, že se její život lepší, Doris upadne do kómatu. V tu dobu shodou náhod dívka všimne podivného chování představitelů banky a hlavně tajností kolem bezpečnostních schránek. Zjistí, že nesedí záznamy schránek několika klientů. Navíc se zdá, že o odhalení pravdy nikdo nestojí, včetně policie. Poklidná práce v bance se zanedlouho změní v boj o život. A možná ani Max není tím, kým se zdála. V Clevelandu není bezpečno, město krachuje, banka zavírá a po Beatrice se slehla zem.

O dvacet let později, v roce 1998, se nově vystudované inženýrce Iris dostává do rukou důležitý projekt od zámožného klienta.  Budova První clevelandské banky, uzavřena před lety, se znovu prodává. Iris je povolen vstup do zapečetěné budovy, aby zakreslila plány. Iris v tomto projektu vidí šanci na vylepšení své pozice ve firmě a vrhá se do zadaného úkolu po hlavě. Stará budova však skrývá spoustu tajemství. Když Iris objeví v zásuvce neoznačený klíč, ani netuší, do jakého maléru se dostala. Protože existují lidé z vyšších kruhů, kteří na jeho objevení čekali dvacet let..


Promyšlený příběh autorka rozepsala na 394 stran. Ačkoliv je příběh poměrně dobře čtivý, musím přiznat, že mi přišel vyloženě zajímavý až po prvních šesti kapitolách. Na začátku trošku tápete, snažíte se v příběhu zorientovat, což nejde zrovna lehce. Začáteční roztržitost příběhu zanedlouho odezní a jednotlivé kapitoly do sebe začnou zapadat jako skládanka.

 Kapitoly jsou přiměřeně krátké, viditelně rozdělené na pohled z minulosti očima Beatrice a pohled přítomnosti, respektive roku 1998, očima Iris. Autorka si pohrála s příběhem tak, aby se kapitoly obou hlavních hrdinek mohly střídat a příběh tím nijak netrpěl, ba naopak. Vyprávění Iris i Beatrice do sebe krásně zapadá. Na thrilleru Mrtvý klíč je nejlepší, že nemáte tušení, co přesně se ve zkorumpované bance děje téměř do poslední stránky. Udržuje to příjemný pocit napětí. Také k naprostému pochopení situace si musíte poskládat všechny indicie. Opravdu brilantně promyšlená zápletka.

Příběh stojí na hlavních postavách. Obě dívky jsou jiné, svým osobitým způsobem zajímavé – ať už se jedná o nenápadnou, zranitelnou Beatrice nebo nespoutanou, inteligentní Iris. S oběma dívkami prostě musíte sympatizovat (protože se v jedné z nich více méně poznáváte). Vedlejší postavy do příběhu zasahují, dělají ho zajímavějším a reálnějším, ale většinu vedlejších postav z knihy bychom s klidem v duši vypustit. Čímž nechci říct, že bychom měli – hlavně v kapitolách s Iris jsou vedlejší postavy příjemným doplňkem příběhu.

Summa summarum - Mrtvý klíč mohu jen doporučit. Přiměřeně zábavná, hodně napínavá a lehce novátorská kniha by rozhodně neměla chybět v knihovně žádného fanouška thrillerů.

Celkové hodnocení: 9/10

Originální název: The Dead Key
Rok vydání: 2016 (originál 2014)
ISBN: 978-80-88096-39-9
Počet stran: 400
Nakladatelství: Mystery Press

D.M. Pulley je pseudonym, který si zvolila americká stavební inženýrka s očividným spisovatelským talentem. Její prvotina, kniha Mrtvý klíč, nadchla čtenáře po celém světě a v roce 2014 vyhrála hlavní cenu "Amazon Breakthrough Novel Award" v kategorii thrillerů a detektivek. V létě roku 2016 vydala svoji druhou knihu "The Buried Book" a ve svém spisovatelském koníčku hodlá pokračovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat