sobota 25. března 2017

AUDIOKNIHA: Dmitry Glukhovsky - Metro 2033

Vydavatelství OneHotBook nám poskytlo k recenzi audioknihu Metro 2033. Autor za tento román obdržel prestižní evropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007, jako nejlepší literární debut pro rok 2007. Pojďme se podívat, jak se vyvedla audioverze tohoto díla.

Společně se ponoříme do postapokalyptické budoucnosti, kdy lidstvo přežívá ve stísněných prostorách ruského metra. V tomto mikrospolečenství žije Arťom, který se kvůli porušení jednoho ze základních pravidel musí vydat celým podzemním systémem do poslední stanice, kde snad najde možnost, jak zachránit zbytek civilizace před zkázou...

Po příběhové stránce děj ubíhá velmi svižně. Autor představuje posluchači jednotlivé stanice metra a seznamuje je s jeho obyvateli. Každé společenství je unikátní, jelikož tíhne k nějaké ideologii a podle toho si vytváří svůj obrázek. Najdeme zde fašisty, komunisty nebo třeba kanibaly. Autor dokonce ukazuje čeho jsou lidé schopni, když se ocitnou opravdu v tíživé situaci a jaká zvěrstva dokáží napáchat.


Hlavní myšlenka příběhu je rozhodně zajímavá. Glukhovsky poukazuje na to, kam se lidstvo může dostat, když neuváženě bude používat moderní technologie. Dále je v románu nastíněna problematika jinakosti. Obyvatelé metra mají strach ze stvoření s černou kůží a vystouplýma očima, která nazývají ďáblové. Jsou však tato monstra důvod k obavám nebo naopak se snaží s moskevským společenstvím asimilovat?

Ústřední postavou je Arťom, který nijak výrazně nevyčuhuje, ale v průběhu poslechu si k němu dokážete najít cestu. Další osoby s nimiž se mladík setkává sehrávají epizodní role a dokreslují ucelený obraz (zkaženého) moskevského podzemí.

Co mě při poslechu vyděsilo byla přehršel postav. Autor jich do příběhu nacpal opravdu dost. Problém v orientaci musí mít rozhodně i pozorný čtenář, natož posluchač. V některých chvílích jsem musel opravdu dlouho přemýšlet, kdo to vlastně mluví a jak se tam ocitl, naštěstí jsem se vždy ke správné odpovědi dopátral.



Interpretem audioverze Metra 2033 je Filip Čapka. Pražské publikum ho může znát z prken která znamenají svět, jelikož je členem souboru Švandova divadla. Ostatní si jeho tvář snadno spojí, protože provází pořadem České televize Polopatě. Filip Čapka má velmi příjemný hlas, proto si ho od první minuty zamilujete. Jak jsem zmiňoval v předchozím odstavci, autor zakomponoval do příběhu mnoho postav, není proto v možnostech interpreta intonovat pokaždé jinak. Projev je srozumitelný a velmi příjemný, Čapka si proto udrží vaši pozornost celou dobu poslechu.

Co se týče zvukového podkresu, tak již od prvního tónu má posluchač neuvěřitelný pocit sklíčenosti a pesimismu. Což je zrovna u této audioknihy dobře, jelikož hudba kontrastuje s laděním příběhu, který optimismem zrovna nevládne. Líbily se mi přechody mezi jednotlivými kapitolami či odstavci oddělené odlišnými zvukem, tak aspoň posluchač nesklouzává k jednotvárnosti. Mě osobně hudba neskutečně sedla a doladila přesně tu atmosféru, kterou jsem čekal.  

Délka audio díla se pohybuje kolem 17 a půl hodiny. Příběh vás však pohltí takovým způsobem, že se posluchač nenaděje a naslouchá závěrečným tónům audioknihy.

Jelikož zrovna nejsem příznivcem sci-fi jako takového, tak musím říct, že Metro 2033 si udrželo moji pozornost. Velkou zásluhu na tom má právě interpret, Filip Čapka, kterého mám jako herce velmi rád, ale hlavně jeho příjemný hlas. Tam kde postapokalyptický příběh ztrácí, zejména s velkým množstvím postav, tam to audioverze dohání.

Celkové hodnocení 9/10

Originální název: Метро 2033
Série: Metro
Kategorie: Horory, Sci-fi, Fantasy
Interpret: Filip Čapka
Délka: 17 hodin 34 minut
Vydavatelství: OneHotBook


Dmitry Glukhovsky je ruský spisovatel a žurnalista. Debutoval jako internetový spisovatel sci-fi románem Metro 2033, jehož části publikoval na internetu. Tímto způsobem získal hodnocení širokého okruh čtenářů.

Za poskytnutí audioknihy vřele děkujeme nakladatelství OneHotBook.

Žádné komentáře:

Okomentovat