pátek 5. května 2017

APLIKACE: Toakido, vzhůru na čundr!

Tokaido je další deskovou hrou, která si našla cestu na displeje mobilních telefonů. Francouzské vydavatelství Funforge se rozhodlo svést na vlně popularity a přivedlo na svět appku s úspěšnou zenovou deskovkou.

Českým hráčům Tokadio představilo nakladatelství Mindok, následně si ho však pod svá křídla převzal Blackfire. Ve hře nejde zas tak moc o soupeření, ale spíše o prožitek z cesty. V kůži poutníků se vydáváte na cestu z Kjóta do Eda. Během svého putování se kocháte výhledy do překrásné krajiny, užíváte si pohodu v horských pramenech, nakupujete suvenýry nebo ochutnáváte orientální pokrmy. Cestovatel, který toho zažije nejvíce, se stává vítězem.


Herní zážitek je téměř totožný s deskovkou, s tím rozdílem, že fyzicky aspoň vlastníte krabici a vše si pěkně můžete ošahat. Rozhodnutí máte minimální, prostě jdete na volné políčko a pokud vaši (většinou virtuální soupeři) se nesoustředí na stejné lokace, třeba se vám podaří i něco nasbírat. Jde přece pouze o to užít si putování.

A teď už k aplikaci jako takové. Při spuštění hry na vás vyskočí menu se známým světlým (uklidňujícím) pozadím doprovázené orientální, troufám si říct, chytlavou melodií. Ovládání je od začátku intuitivní. V levém horním rohu najdete přihlášení ke svému profilu na Funforge, založení účtu, je oproti přihlášení do Asmodee, které se mi zdálo komplikovanější (recenze Mysterium), otázkou asi minutky.

Dále na úvodní obrazovce nalezneme v pravém horním rohu tři ikonky. První z nich je nastavení. Zde si může hráč zapnout a vypnout hudbu, zvuk, zvolit tutoriál nebo změnit jazyk, kterých je tu jedenáct. Neradujte se předčasně, češtinu zde určitě nenajdete. Další ikonkou je pravděpodobně přehledová tabulka s nejlepšími cestovali. Nepovedlo se mi do ní však přihlásit, snad to chlapci (a dívky) z Funforge brzy napraví. Trojici zakončuje Credits, tedy přehled tvůrců.


Nejdůležitější tlačítka však najdeme uprostřed obrazovky. Tokadio lze hrát ve dvou variantách - offline nebo online. Abych pravdu řekl spíš si zahrajete offline variantu. Hráčů on-line moc není (resp. žádní, teda já na žádné nenarazil), tohle je prozatímní prokletí všech deskovek převedených do mobilního světa. Avšak díky offline režimu si buď můžete zahrát s UI (umělou iteligencí), kdy se předbíháte kdo nejdřív obsadí jaké políčko nebo můžete přizvat vaše přátele a zahrát si v módu Pass&Play, tedy hrajete na jednom zařízení a střídáte se v tazích. Tento režim je ideální třeba na delší cesty autem ve větším počtu lidí.  

Po grafické stránce se aplikace o proti svému deskohernímu protějšku příliš neliší. Desková hra vychází z poměrně jednoduché grafiky, kdy hrací plán je cesta složená z bodů znázorňují jednotlivé lokace. Aplikace však dostává plastičnost díky 3D vizualizaci. Při první hře jsem si musel chvíli zvykat, než jsem se zorientoval. Ale díky přímce ve spodní části obrazovky lehce najdete kde se nacházíte a jaké zastávky můžete navštívit. Každý cestoval má prakticky rozvrženou přehledovou tabulku v níž se pěkně orientuje. Důležité údaje najdete v levé části obrazovky u ikony s vaším cestovatelem.


Jak jsem se již zmínil aplikace českým jazykem nevládne. Při samotném hraní to není potřeba, občas na vás vyskočí jednoduchá větička, ale nic komplikovaného. Kdo Tokaido hrál v deskové verzi nebude ji potřebovat vůbec, jelikož schopnosti jednotlivých cestovatelů zná a není třeba je přelouskávat.

Co se týče cenové relace seženete appku za cca 7 EUR, což je v přepočtu nějakých 190 Kč. Dostupné je Tokaido ve verzi pro android a jablečná zařízení. Nemáte-li tolik času na partii fyzické verze deskovky, rozhodně se jedná o obstojnou variantu, která vám zkrátí čekání například u lékaře nebo jízdu MHD.

Informace o deskové hře ZDE.      
Za zprostředkování aplikace děkujeme společnosti Blackfirekterou můžete znát díky hrám jako je vyprávěcí deskovka Dixit, postřehovka Dobble nebo epická kooperativní záležitost Arkham Horror. Hlavní dík však patří společnosti Funforge, která poskytla bezplatný kód ke stažení hry.  

Žádné komentáře:

Okomentovat