čtvrtek 3. srpna 2017

AUDIOKNIHA: Haruki Murakami - Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování

Osobnost jako je Haruki Murakami není snad nutné představovat, ale jeho v pořadí již třináctý román Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putovaní, který byl vydaný poměrně nedávno, možná ano. Jedná se totiž o další audioknižní přírůstek v režii vydavatelství OneHotBook. 

Musím se přiznat, že autorovo jméno mě úspěšně míjelo poměrně dlouhou dobu. Příležitostně jsem nějaké informace zaregistroval buď o vydání nové knihy nebo v souvislosti se snímkem Norské dřevo. Abych zjistil co na něm někteří (ne)vidí rozhodl jsem se ho vyzkoušet. Má volba padla na audioknihu sledující život průměrného Japonce.

Příběh jako takový je spíš filozofickým vhledem do soukromí ústřední postavy. (Bezbarvý) Cukuru přemýšlí o své dosavadní existenci a často se  v myšlenkách vrací do minulosti. Stále mu na mysl vyvstává palčivá otázka, a to proč byl na střední škole vyloučen z party přátel (každý z nich měl "barevné" příjmení), která se zdála být nerozlučnou pěticí. Proto se hrdina vydává na výpravu za odhalením pravdy, aby tuhle kapitolu uzavřel.


Murakamiho jazyk je velmi bohatý a měl jsem pocit, jakoby každé slovo bylo "vybráno" s vysokou pečlivostí, aby dotvářelo ucelený obraz. Z románu číší (ano i v podobě audioknihy) vyrovnanost a pohoda, která je protkaná surovou realističností. Murakami je pověstný tím, že má rád vážnou hudbu, proto některé ze skladeb "propašovává" do svých děl a v tomto duchu román plyne, u Cukurua padla volba na skladbu Le mal du pays od Franze Liszta. Autor nejenom skvěle kombinuje a využívá metafory, ale nevyhýbá se ani intimním tématům (erotika či homosexualita) a vkusně je do příběhu začleňuje.

V románu se neobjevuje příliš postav. Významnější roli hraje Sára, která podává Cukuruovi pomocnou ruku a dodá mu potřebnou odvahu k vyřešení jeho záležitosti. Další účastníci jsou epizodního typu a jedná se především o spolužáky hlavního hrdiny.   

Audio podobu si můžeme vychutnat v podání Martina Myšičky, jehož projev perfektně sedí k ladění příběhu. Rétor přednáší klidným hlasem a nikam nespěchá, což u tohoto druhu literatury oceňuji. Myšičkova interpretace však není monotónní a je v ní něco co si udrží vaši pozornost. Martina Myšičku může znát zejména publikum pražského Dejvického divadla, kde působí ve stálém angažmá. Filmový diváci ho mohli postřehnout  například ve snímku Ve stínu nebo Ztraceni v Mnichově, kde ztvárnil hlavní roli.

Na pozadí příběhu se line hudba inspirovaná Japonskem. Poměrně klidné tóny se v určitých chvílích dostávají až k dramatickým melodiím a v některých částech přechází do temných nádechů. Zvukový doprovod jako celek působí skličujícím dojmem a perfektně dotváří atmosféru příběhu, jak po stránce dějové, tak i o místě, kde se román odehrává.
 


Doba poslechu se pohybuje něco kolem 10 hodin, takže pokud preferujete spíše datové nosiče, pořídíte si Murakamiho na  1 CD. Vizuál obalu audioknihy se ve fyzické podobě bude na poličce pěkně vyjímat, je totiž velmi povedený a dokonale vystihuje děj knihy a současně koresponduje s autorovým stylem.

Papírovou verzi knihy bych po pár stránkách okamžitě odložil, jelikož mě tento druh literatury zkrátka neoslovuje. Autorovu stylu nemůžu nic vytknout, brilantně pracuje s jazykem, metaforami a děj odsýpá. Jde však o román, který vypráví příběh z reálného světa, hold bez trošky té magie nebo pořádné řežby nemůžu žít. Poslechu audia nelituji a jsem rád, že jsem se do Murakamiho vrhl, v podání Martina Myšičky společně s atmosférickou hudbou jsem si příběh užil.

Celkové hodnocení 8/10

Originální název: 色彩を持たない多崎つくると、彼の巡礼の年
Kategorie: Společenská próza
Interpret: Martin Myšička
Délka: 9 hodin 57 minut
Vydavatelství: OneHotBook


Haruki Murakami je japonský autor především společenské prózy. Svými romány ohromuje svět a získává mezinárodní ocenění. Mezi jeho další knihy patří například Kafka na pobřeží nebo v roce 2011 zfilmované Norské dřevo.

Za poskytnutí audioknihy vřele děkujeme nakladatelství OneHotBook.


Žádné komentáře:

Okomentovat