středa 6. září 2017

Deskoherní smetiště #9 2017

Prázdniny utekly jako voda a všichni školou povinní znovu usedají do lavic, ale dobrou zprávou je, že vychází další deskoherní smetiště. Koncem srpna proběhl deskoherní svátek GenCon, a čeští vydavatelé si začali brousit zoubky na některé z představených titulů. Nejenom o novinkách z GenConu bude zářijové deskoherní smetiště. 


Prvním úlovkem z GenConu je další mikrohra ze série Malá, velká s názvem Tine Epic Western. Rexící makají na překladu a soubory mají odevzdat do konce roku, takže za rok se můžeme těšit na tento workplacement říznutý pokerem v české lokalizaci.

Další novinkou potěšíme fanoušky Mage Knighta. Ve Wizkids začaly vát příznivé větry a dle informací od Rexher bychom se nové edice mohli dočkat opět v naší mateřštině. Po této hře byla docela sháňka, takže to vypadá, že se blýská na lepší časy. A ještě s malým překvapením.


Ethnos od CMON je další hrou, kterou přivítáme v českém jazyce. Jedná se o parádní převahovku z fantasy světa, která by se na první pohled ztratila ve hrách stejného žánru. V kůži jednoho z fantasy národů se snažíte během tří věků posbírat co nejvíce bodů slávy a tím porazit své soupeře.


U Mindoku se bude opět dobývat Mars. V rozšíření Hellas&Elysium s podtitulem Průzkum odvrácené strany Marsu se vydáte objevovat další část Rudé planety.  Expanze obsahuje dva nové herní plány a nové čestné tituly, jimiž si zpestříte boj o nadvládu.


Hry od českého autora Vlaadi Chvátila jdou očividně na dračku, aby taky ne. Vládce podzemí a Příšerky z podzemí byly dotisknuty a míří opět do obchůdků s deskovými hrami.


Na skladě konečně přistála únikovka Escape Room: Úniková hra. Hráči musí ve stanoveném časovém limitu měřeného dekodérem najít pomocí indicií klíče k úspěšnému úniku z místnosti. Hra je na "jedno použití", ale troufám si říct, že nabídne intenzivní zážitek. Ostatně se brzy můžete těšit na recenzi.

 

V říjnu přistane na pultech obchodů snová hra s názvem Když sním. Jeden z hráčů se stává snílkem, kterému ostatní dávají z karet indicie, avšak ne všichni hráči poskytují správném nápovědy. Úkolem snílka je uhodnout karty, které souviseli s jeho snem.

Překládá se Dice Forge, hra která využívá neotřelou mechaniku dice craftingu, tedy přebudování kostek na kostky s lepšími vlastnostmi. Ve hře se bude snažit efektivně spravovat své zdroje, předělávat kostky a hlavně dostat se k vytyčenému cíli dřív než soupeři.

V následujícím týdnu přistane na blogu další z recenzí a to na párty hru Pozvedněte číše!


Vyšla karetní hra X bere!, která vychází z 6 bere! v níž jste se snažili nasbírat co nejméně krav. X bere! obsahuje speciální řadu X, která vás může ochránit nežádoucím sbíráním těchto domácích zvířat.

Strategická hra pro náročnější hráče, kteří nemají rádi náhodu - Lorenzo Il Magnifico - je již v prodeji. Stáváte se hlavou jednoho z italských rodů v renesanční Itálii. Hráči umisťují členy svého rodu na herní plán, získávají důležité suroviny, vojenskou sílu, vliv u důležitých osobností anebo důležité karty pokroku. Kostky hozené na začátku kola pak určují sílu jednotlivých členů rodiny. Prestiž a slávu vedoucí k vítězství je možné získat mnoha různými způsoby a důležité je také udržování vztahů s církví. Jedná se o ekonomickou komplexní hru s delší herní dobou.

Máte rádi trošku chaosu? Hledáte nějakou společenskou hru, která zabaví celou rodinu? Tak by vaše volba měla padnout na karetku Šťastný candát. Krom toho, že jsou karty zabaleny v pouzdře ve tvaru ryby jde o velmi jednoduchou party hru v níž se vítězí ten, který se nejrychleji zbaví všech svých karet.

r

Stejně jako Blackfire, tak i Albi se vrhlo do únikových her. Únikovka - Závod s časem je kooperativní karetní hra, v níž budete luštit rébusy, abyste se včas dostali z uzamčené laboratoře. Potěší příznivá cena a nižší věková hranice, které se pohybuje od 12 let.

Old Saloon je prvním rozšířením pro kostkovou hru BANG! Do hry přidává hned pětici modulů, které můžete navzájem kombinovat a ozvláštnit si s jejich pomocí partie kostkové hry Bang! Old Saloon se chystá na začátek října.

Také ze stáje Albi nás koncem měsíce čeká recenze na dobrodružnou hru Costa Rica.

Prázdniny skončily a léto je téměř u konce. Další měsíc se na vás budu těšit u podzimního shrnutí toho nejzajímavějšího ze světa deskových her. 

Žádné komentáře:

Okomentovat