středa 4. října 2017

Deskoherní smetiště #10 2017

Podzim udeřil plnou silou a to je nejlepší čas si večer uvařit čaj a vytasit na stůl nějakou deskovku. Chtělo by to něco nového? Inspiraci můžeš načerpat i v tomto článku, jelikož je tu v pořadí již desáté Deskoherní smetiště! 


V Rexí kuchyni se v minulém měsíc ukončil překlad sci-fi pecky První Marťané a vychytávaly se nějaké drobnosti. Snad se překlad podařil a teď si jen počkat na kompletní hru.

Na sklad dorazila dvojkovka Skol ty skoty. V téhle moc pěkné ilustrované hře budete v roli vůdců skotských klanů soupeřit o hraniční kameny a přetahovat se o ně za pomocí různých kombinací karet. Skol ty Skoty je svižná karetka plná zvratů.


U novinek ještě chvíli zůstaneme, jelikož byla naskladněna push-your-luck záležitost Vzhůru zpátky do podzemí! Na druhém díle s autorem Masatem Uesegim spolupracoval i  Antoine Bauza (7 Divů: Duel) a najdete v něm vychytávku v podobě speciálních monster. Vzhůru zpátky jde kombinovat s prvním dílem, ale můžete jej hrát i samostatně.


Z výrobní linky v Číně sjela dvojkovka Lotos, o níž jsme psali v dřívějších smetištích, a vydává se na cestu do Česka. Tato graficky vydařená a herně hezká a jednoduchá hra by měla být k dispozici v první polovině listopadu.


Ani Mindok neusnul na vavřínech, na sklad přibyla úžasná novinku pro milovníky knih - Přines si svou knihu. Nejen, že můžete přečíst něco ze své oblíbené knížky, ale ještě se u toho skvěle pobavíte! Jednoduše zvolíte kartu zadání a pak rychle listujte, abyste vyhověli zadání (a sudímu!) co nejvtipnějším příspěvkem.

Další novinkou je JunkArt, v němž hráči tvoří umělecká díla z různých kusů "odpadu". Důležité je dílky určené kartami co nejrychleji a nejstabilněji přiložit do své plastiky. Svou plastiku pak předvedete v některém z vyhlášených světových center umění, přičemž každé centrum má trochu jiné požadavky na plastiku, její stavbu i časový limit pro hráče.


Hry z Mindočího portfolia Great Western Trail a Mars: Teraformace jsou opravdu velkou peckou, důkazem toho může být třeba i nominace na cenu International Gamers Awards!


Mindok vypustil do světa karetní hru s velmi zajímavým konceptem. Ninja karty hrajete sami s sebou v interakci se svým okolím. Vylosujete si vždy jednu kartu a na ní je úkol z jedné ze čtyř kategorií: Rozvíjej se, Spoj se, Zapoj se a Překvap. Každá karty obsahuje unikátní úkol. Karty se splněným úkolem pak předáte a každá z nich má na sobě unikátní kód, pomocí kterého můžete sledovat, jak vaše karta putuje po světě. Dokážete všechny výzvy splnit jako první?


Začátkem října nastal velký svátek pro fanoušky Pán prstenů. Na sklad dorazil kompletní cyklus Proti stínů, který přímo navazuje na velké rozšíření Dědicové Númenoru. K dispozici je v každém balíčku opět 60 nových karet včetně scénáře. Názvy balíčků jsou následující: Správcovy obavy, Drúadanský les, Střetnutí na Amon Dinu, Útok na Osgiliath, Krev Gondoru a Morgulské údolí

A teď potěším fanoušky počítačových her, resp. deskových her podle jejich PC předlohy. Semikooperativní taktická akční desková hra pro 2-5 hráčů - DOOM je již k dostání v české lokalizaci. Hra obsahuje dvě vojenské operace - Black Bishop a Exodus. Každá z nich je složena z šesti misí. V nich musí mariňáci plnit různé cíle a navštíví mimo jiné i samotné jámy pekelné. Hráč ovládající démony se snaží překazit plány elitního komanda a zabít jeho členy, aby se poté mohl vypořádat s lidstvem celkově. Hra obsahuje speciální kostky, oboustranné mapové díly a 37 miniatur.

     

Na svém facebookovém profilu Blackfire nadhodil otázku, zda by byl zájem o lokalizaci odlehčené bojový hry Small World. Jelikož hra změnila svého vydavatele a jednání o právech se proto stává přístupnější. Chtěli byste Small World lokalizovat? Vyjádřete svůj názor na facebooku.

Původní slovenská hra Hypergrid se konečně přehoupla z fáze prototypu do finální podoby. Jedná se o taktickou logickou hru pro dva hráče, jenž na střídačku umisťují na herní plán 3x3 po dvou kamenech různých barev, které představují jednotlivé elementy. Hra je jazykově nezávislá a v principu jednoduchá. Zároveň je ale náročná na prostorovou představivost, neboť kromě plochy se berou v potaz i jednotlivé žetony ve sloupcích a unikátní efekty jednotlivých barev žetonů, tzv. živlů. Ty hráč může spustit v určitý okamžik a umožňují manipulovat s již položenými žetony a utvářet tak ještě více linií přinášející vítězné body.


Empatia je původní česká party hra, v níž jde o to vcítit se do ostatních. Hra přináší dvě varianty: v jedné hráči zápolí proti sobě a ve druhé se snaží spolupracovat a nahrát co nejvíce bodů. Empatia je hrou, při které budete debatovat nad obsahem karet, snažit se uhádnout, která karta se komu nejvíce líbí, odhadovat, který obrázek nejvíce vystihuje zadaná slova Hra je určená pro všechny hráče, kteří si chtějí hraní užít, spíš, než že by museli zvítězit.


Hospodský kvíz patří mezi unikátní vědomostní hry, ve které hrajte spolu proti hře samotné. Druhá možnost je hrát v týmech a prověřit své znalosti v 750 otázkách z různých oborů. 

Máte rádi Velbloudí dostihy? Myslíte si, že už vás ničím hra nemůže překvapit? Jste na omylu. Rozšíření s podtitulem Superpohár obsahuje čtyři přídavné moduly, které můžete libovolně kombinovat a také herní materiál pro devátého a desátého hráče. V prvním modulu je delší závodní trať a další kostky, takže se velbloudi během každé etapy pohnou dvakrát. V druhém modulu je zuřivý fotograf, který hráče odměňuje za přesnou "předpověď" pohybu velbloudů. Třetí modul umožňuje sázet na umístění, tedy nejen na první a poslední místo. A poslední modul umožňuje společné sázky, tedy kooperativní variantu pro hru 6ti a více hráčů.

V průběhu listopadu připluje i první rozšíření populární hry Scythe s níž Albi slaví nebývalý úspěch. Expanze Invaze z dálek přinese dvě nové frakce s unikátními herními styly a možnost hry až v sedmi hráčích.

Deskoherní smetiště končí, ale nesmutněte. V brzké době se dočkáte recenze na Escape Room: Úniková hra od Blackfireu a čeká nás výprava do deštného pralesa v deskovce Costa Rica od Albi. U dalšího přehledu novinek nashledanou za měsíc.  

Žádné komentáře:

Okomentovat