sobota 7. ledna 2017

Deskoherní smetiště #1 2017

S přehledem o deskových hrách vás vítám v novém roce 2017. Prosinec byl převážně ve znamení oznamování novinek na tento rok, ale pár kousků do skladů našich českých vydavatelů přibylo. Tak se pojďme podívat na výcuc toho nejzajímavějšího.


V průběhu tohoto roku se můžeme těšit na kooperativku Fuse. Hráči v ní v reálném čase deaktivují bomby umístěné na palubě kosmické lodi za pomocí kombinace čísel a barev kostek, jenž házejí a které si rozebírají. 10 minut = 20 bomb, nezní to jako zábava?

Rozšíření k Malým velkým Galaxiím vyjde! Expanze s názvem Beyond the Black přinese vylepšené lodě a možnost najmout si piloty s různými schopnostmi. Je načase prozkoumat vzdálené horizonty!

Rodinku Cardline rozšíří další krabička. Po oblíbeném Světu zvířata a obtížnějším zeměpisném Světoběžníkovi můžeme přivítat Dinosaury.

S představováním novinek nekončím. Her pro dva není mnoho, proto se dočkáme hry Lotus, kterou lze hrát ve více lidech, ale užijete si ji hlavně ve dvou. Jedná se oddechovku u níž si pročistíte hlavu, vizuálně vypadá velmi pěkně a dokáže potěšit zákeřnými tahy.


Menší krabičkou je
Welcome Back to the Dungeon, jen se připravuje pro rok 2017. Od první verze se hra liší hlavně grafickým zpracování, které je ještě lepší. Opět budete posílat hrdiny do nějaké kobky pro nehynoucí slávu a bohatství. Je však na vás koho uvnitř potkají a zda se zbylým vybavením přežijí.

Předchozí deskovky byly takové jednohubečky, teď přichází něco většího. Je jím fantasy strategická deckbuildingová hra Clank! Pomocí karet se hráči pohybují po mapě doupěte nebezpečného draka, získávají nové karty a sbírají poklady. Čím hlouběji do doupěte se vydají, tím vzácnější poklady mohou najít. Jenže až se ozve "Clank", když někomu vypadne kus zlatého pokladu z ruky, drak se probudí a začíná zběsilý závod s časem. Tak tohle chceme!


U Mindoku oznámení většiny novinek proběhlo už v listopadu, proto se podíváme na to, co během prosince dorazilo do skladu.

První novinkou je Kingdomino, jednoduchá a rychlá hra pro 2–4 hráče od 8 let, kde z dílků, které připomínají domino, budujete to nejskvělejší království.

Díky hře Adrenalin se hráči ocitají v aréně, podobně jako ve střílečce z pohledu první osoby, sbírají zbraně, munici a snaží se likvidovat ostatní hráče. K dispozici je spousta zbraní s různými efekty. U takovéto hry překvapí, že je zde minimální podíl náhody a vše je tak potřeba dobře naplánovat. Hráči získávají body za zásahy nepřátel, za první zásah nebo doražení nepřítele.


Dedukční hra od slovenského autora Matúše Kotryho dostala rozšíření. Alchymisté: Královský Golem obsahuje 4 moduly, které můžete libovolně kombinovat se základní hrou. Pomocí Stipendia mohou hráči ovlivnit vstupní zdroje svých laboratoří. Rozšíření Máme napilno ozvláštní každé kolo nabídkou nových odměn. Využijte Královskou encyklopedii jako neotřelý publikační kanál. A v Projektu Golem jsou hráči postaveni před nelehký úkol magického oživení hliněné kreatury.

Co se týče dalších aktivit Mindoku, tak bych vám rád připomněl, že stále funguje akce 100% záruky spokojenosti. Kdy u vybraných prodejců máte možnost hry opatřené tímto logem, v případě, že se zakoupená deskovka nebude líbit, vrátit. Aktuálně je v projektu 16 her, mezi nimi i výše zmíněné Kingdomino


Do stáje Blackfiru dorazila spousta novinek. První z nich je Sushi Go, vtipná karetní hra o pojídání sushi. Každý hráč si vybere z rozdaných karet jednu a tu vyloží. Ostatní karty předává hráči po levici. Musí se rozhodovat nejen podle vlastní sady sushi karet, ale také podle toho, co mají vyloženo soupeři.

Dotisknu se dočkala budovatelská deskovka, v níž se stáváte starostou a budujete své město, Quadropolis. Tahle hra měla problém s nepovedenými pravidly, což ji uškodilo, ale vše je napraveno. Hra je kompletně v češtině, bez polštiny, a s opravenými pravidly, co víc si přát.


V dalším roce se můžeme těšit na zenovou záležitost Tokaido i s rozšířením Rozcestí. Že vám to něco říká? Ano přesně tak, tuhle deskovku měl ve svém porfoliu Mindok a znovu se s ní budeme setkávat díky nakladatelství Blackfire.

Escape Room: Úniková hra je deskoherní verze aktuálně oblíbených únikových her. Díky této hře si můžete vyzkoušet/zopakovat ten pocit, když se vám podaří utéct ze zamčené místnosti. Společně s přáteli se můžete pokusit vyřešit hlavolamy ve všech čtyřech místnostech, které v krabici naleznete. 

Kdo má rád Lovecrafta může pomalu, ale jistě jásat. Světlo světa spatří další hra z jeho univerza, resp. rozšíření k "malému Arkhamu". V tomto roce se dočkáme expanze Temné znamení: Neviděné síly, tedy prvního rozšíření této fajne hry, jenž přidává kostky požehnání a prokletí.

Lednové smetiště končí, nový rok 2017 však začal. Dle předchozích informací nás v deskoherním světě čeká opět slušný nášup novinek a peckoidních her. Je zkrátka na co se těšit. Já se budu za měsíc těšit u další sumarizace.    

Žádné komentáře:

Okomentovat