neděle 18. června 2017

Karty mrtvého muže: Výprava za kořistí začíná!

Zvednout kotvu, napnout plachty a vstříc vlnám rozbouřeného oceánu! Právě jste se ocitli mezi piráty, tou nejhorší cháskou jakou si můžete představit. Pokud budete mít společnou cestu, stanou se Starouš Pete nebo Černá Bonnie vašimi spojenci, budou-li mít však příležitost rychlého výdělku očekávejte kudlu do zad.

Takto bychom si mohli představit další karetní přírůstek do portfólia společnosti Mindok. Karty mrtvého muže jsou určeny pro 2 - 4 piráty s herní dobou něco kolem 15 minut. Ve hře se v kůži pirátských kapitánů snažíte získat co nejhodnotnější lup, budete-li však příliš chamtiví můžete přijít o všechno.


Komponenty

Hra se ukrývá v malé krabičce obdélníkového formátu a uvnitř se nachází útlá knížečka s pravidly. Zbytek prostoru zabírají karty, které jsou vloženy do papírového insertu. Mezi nimi nalezneme karty kořisti, postav, variant hry a 4 přehledové kartičky.

Jak se hraje

Doprostřed stolu se připraví zamíchaný balíček kořisti a hra může začít (jak prosté). Počáteční hráč odhaluje karty z hromádky kořisti. Každý symbol má nějaký efekt, který se při jeho odhalení musí provést. Poté hráč zhodnotí zda bude otáčet dále nebo se rozhodne "brát kořist" - vezme si všechny vyložené karty z řady do své oblasti.

Pokud se do řady dostane karta se stejným symbolem, nastává "TROP", všechny vyložené karty se zahazují na odhazovací hromádku a tím končí hráčův tah a v hraní pokračuje další na řadě.

Karty mrtvého muže končí v okamžiku, kdy je dobrán balíček karet kořisti. Hráči si sečtou body za nejvyšší hodnoty u jednotlivých skupin symbolů. Nejúskočnější a nejbohatší pirát se stává vítězem hry.


Hodnocení

Pravidla hry jsou jednoduchá a v podstatě shrnuta na přehledové kartě průběhu hry, de facto ve třech větách. Doplňující povídání najdeme v přiložené knížečce, které je velmi podrobné a se spoustou příkladů. Na mě osobně jsou pravidla psána až příliš popisně, jelikož některé ze situací jsem pořádně pochopil až v průběhu hraní, ne-li s aplikací (té se budu věnovat později).

Na první pohled nepůsobí Karty mrtvého muže příliš vábně. Symboly na jednotlivých kartách jsou však účelné, znaky okamžitě  poznáte, jelikož nejsou složité a jsou barevně odlišené.  Můžete se však pokochat vyvedenými ilustracemi rubové strany karet postav nebo přímo jednotlivými pirátskými kapitány, jejich provedení pozvedne vaše mínění o grafickém zpracování.

Karty mrtvého muže jsou v pořadí druhou karetní hrou ve stáji Mindoku, která má podobnou herní mechaniku a paradoxně i téma jako Port Royal. Obě využívají tzv. push your luck, kdy hráči pokoušejí štěstěnu a snaží se dosáhnout co nejvyššího skóre. Podaří-li se jim to, mohou se z výdělku těšit nebo naopak vše ztratí. Musím však zdůraznit, že se nejedná o dvě totožné hry a každá nabízí jiné strategické možnosti a herní zážitek. 


Herně jsou Karty mrtvého muže opravdu vyvedeny. Po pár partiích zjistíte, že nejsou jen o bezmyšlenkovitém otáčení karet, ale poskytují prostor pro vymýšlení různorodých strategií a to hlavně díky efektům karet. Otáčení symbolů z balíčku se nemusí vždy vyplatit, například zásluhou Krakena, který vás nutí vyložit další dvě karty, abyste mohli brát kořist. Proto se může stát, že budete TROP.

Nejedná se ani o solitérní záležitost, v níž si každý hraje na svém písečku a doplňuje sbírku, ale v průběhu partie můžete pomocí karty Meč okrást protivníka nebo naopak Dělo jednu z karet v jeho oblasti zrušit úplně. Navíc každý z 10 symbolů je navržen tak, že si ho okamžitě spojíte s jeho efektem.

Ze začátku hry je snadné získávat velké množství bodů. V průběhu hraní to však tak jednoduché není. V základní variantě totiž získáváte body pouze z hodnot na nejvyšší kartě s daným symbolem. Může se totiž stát, že se do řady v herním prostoru dostanou karty se symboly a barvami, které již vlastníte. Buď je zahodíte na odhazovací hromádku, nebo ztopíte, aby je nezískali soupeři, díky efektu Mapy. Tímto se opět dostáváme k obrovským strategickým možnostem.

Zpestřit hru si lze třemi způsoby. Mořské panny nemají žádný efekt, ale za to jsou cennější než ostatní karty. Dvě z nich s nejnižšími čísly je možné nahradit jejich vyššími hodnotami. Druhou možností je přidání efektů postav. Každá z nich má jiný talent, který může zásadně obrátit průběh partie ve prospěch hráče, jenž ji ovládá. Poslední volbou je 6 karet variant, které upravují průběh hry nebo podmínky vítězství. Zkombinováním dvou her získáte "pirátskou party game", jenž je určena až pro 8 hráčů. Mám však obavu, že v tomhle počtu nebudou Karty mrtvého tak dobře fungovat, jelikož je třeba troška hloubání a hra nebude tak odsýpat.


Karty mrtvého muže jsou pravidlově přístupnou hrou pro širokou veřejnost a rozhodně jsou vhodné pro rodinné hraní. Symboly si osvojíte během pár prvních partií a poměrně rychle si je asociujete. Pokud si hru ozvláštníte jednou nebo více výše zmíněnými variantami, čekává vás pokaždé diametrálně odlišná hra. Rád bych vyzvedl příjemnou cenovku, která se pohybuje v maximální výši do 300 Kč, kdy v malé krabičce obdržíte hodně muziky. Další výhodou je, že si Karty mrtvého muže můžete vzít kamkoliv, protože nezabírají téměř žádné místo.

Pokud si nejste jisti, zda si hru pořídit, vyzkoušejte aplikaci, která je zdarma k dispozici. Zdarma je sice zavádějící slovo, jelikož hra je částečně založena na mikrotransakcích. Svůj účel však plní a vy si můžete vyzkoušet (nebo dopilovat pravidla), jak se Karty mrtvého muže hrají. 

Za poskytnutí recenzní kopie děkujeme nakladatelství MINDOK, které můžete znát zejména díky hrám jako Carcassonne, Černé historky nebo řada logických her SMART GAMES.   

Žádné komentáře:

Okomentovat